Мицотакис ще се срещне с Ердоган в Анкара заради спорните морски паркове

Турция излезе с позиция относно създаването им в Егейско море

19.04.2024 | 09:25 Редактор: Вяра Димова
Мицотакис ще се срещне с Ердоган в Анкара заради спорните морски паркове

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 13 май. Мицотакис изрази и задоволството си от заключенията на срещата, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ердоган бе на официално посещение в Гърция на 7.12.2023 година в Атина. Тогава бяха подписани спогодби за сътрудничество между Гърция и Турция в сферите на икономическото и търговското сътрудничество, здравеопазването, образованието, туризма, спорта, научните изследвания и технологиите, както и на селското стопанство.

Говорейки за реакцията на Турция на предложението на Гърция за създаване морски паркове в Егейско море, гръцкият министър-председателят заяви: "Изненадан съм и от напълно неоснователната реакция на Турция".

По-рано прессекретарят на Министерството на отбраната на Турция в отговор на гръцката инициатива за създаване морски паркове заяви: "Като министерство сме нащрек, за да защитим нашите права, интереси и ползи в Егейско море, да попречим на Гърция да се опита да създаде едностранен режим".

Преди това турското външно министерство публикува изявление, в което изрази недоумението си от създаването на т.нар "морски паркове" в спорни територии.

"В изявление  гръцкото министерство на външните работи каза, че Гърция ще обяви създаването на два нови морски парка – в Егейско и Йонийско море – през "Конференция за нашия океан", която ще се проведе в Атина на 16-17 април 2024 г. Известно е, че Гърция отдавна се опитва да се възползва от почти всяка платформа в контекста на актуалните проблеми в Егейско море. Въпреки положителния климат в отношенията ни, изглежда, че Гърция отново се възползва от екологичните проблеми. Ние препоръчваме на Гърция да не включва нерешените проблеми на Егейско море, както и въпроси, свързани със статута на някои острови, островчета и скали, над които суверенитетът не е преотстъпен на Гърция в съответствие с международни договори, в собствения си дневен ред.

Бихме искали също да консултираме трети страни, включително  Европейския съюз. И това да не се превърне в инструмент за политически мотивирани опити на Гърция по отношение на екологични програми. От друга страна, бихме искали да припомним, че международното морско право насърчава сътрудничеството, включително по екологични въпроси, между крайбрежните държави в затворени или полузатворени морета и в този контекст. Турция винаги е готова да си сътрудничи с Гърция в Егейско море.

Няма да приемем свършения факт, че Гърция може да създаде върху географски обекти със спорен статут. В тази връзка повтаряме, че морски паркове, за които става въпрос, няма да имат правни последици в контекста на проблемите между двете страни в Егейско море", се посочва в изявлението.

Снимка: БГНЕС