САЩ и Великобритания налагат нови санкции срещу Иран

Израел продължава да обмисля отговора си на атаката на иранската държава

18.04.2024 | 20:34 Редактор: Деси Николова
САЩ и Великобритания налагат нови санкции срещу Иран

САЩ и Великобритания обявиха нови санкции срещу Иран заради атаката срещу Израел. Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че мерките обхващат 16 физически лица и две организации, които позволяват производството на ирански дронове, пише Politico.

По същото време Обединеното кралство обяви, че санкционира седем физически лица и шест организации, които според Лондон "са позволили на Иран да извършва дестабилизираща регионална дейност".

Израел продължава да обмисля отговора си на атаката на Иран през миналите почивни дни.

Според Министерството на финансите на САЩ санкциите са насочени към прекъсване на "ключови аспекти на злонамерената дейност на Иран". Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак казва, че британските мерки ще ограничат способността на Иран да извършва бъдещи атаки.

Санкциите не са насочени към доходоносната петролна индустрия на Иран. САЩ са санкционирали обаче производител на стомана - Khuzestan Steel Company (KSC), и производител на автомобили, които, според тях, подкрепят материално Революционната гвардия на Иран.

САЩ, Великобритания и Европейският съюз (ЕС) призовават Израел да прояви "сдържаност" в отговора си на атаката. След среща с британския външен министър Дейвид Камерън обаче премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира, че "сами ще вземем решение".

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС