Деца са сред загиналите във водния Ад в Оман, коли и домове в Дубай са залети

Полицаи и военни са мобилизирани да помагат с евакуацията на хора

17.04.2024 | 18:48 Редактор: Толя Стоянова

Невижданите наводнения след поройните дъждове в Дубай взеха жертви. В Оман загинаха най-малко 20 души, сред тях - 10 ученици. Пред Bulgaria ON AIR говорят българи, които са блокирани във водния Ад насред пустинята. За две денонощия над горещия и сух Дубай се изсипват дъждове, колкото за година. Правителството на Обединените арабски емирства определи пороя като невиждан през последните 75 години. Полицаи и военни са мобилизирани да помагат с евакуацията на хора в най-засегнатите райони.

Заради проливните валежи бяха наводнени големи участъци от магистрали и по-ниско разположени улици, домове и търговски центрове. Училищата остават затворени. Властите в страната призоваха гражданите да не напускат домовете си, освен, ако не е абсолютно необходимо. В окото на бурята са и Елица, Симон и Станислава.

"Прекалено много вода има навсякъде. Водата покрива доста от автомобилите. Хората се опитват да стигнат до работа, предвижването е много трудно. Водата не се оттича, даже се покачва. Имаме забрана от властите да напускаме мястото, тъй като е доста опасно за туристите", сподели Симон.

Така в проливния дъжд тримата българи се налага да ходят с километри по една от магистралите в града. Опитват да се скрият и в търговски център, но дъждът наводнява и него.

Международното летище на Дубай, което е второто най-натоварено в света, е наводнено. Редица полети са отменени, забавени или пренасочени заради проливните дъждове. Отменени бяха и полетите от София до Дубай в днешния ден. А в социалните мрежи се тиражира тезата, че е възможно валежите да са предизвикани изкуствено по метода "засяване на облаци".

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.