Национална 24-часова стачка блокира Гърция, влакове и кораби спират работа

Стачкуват работниците от държавния и частния сектор

17.04.2024 | 08:51 Редактор: Деси Николова
Национална 24-часова стачка блокира Гърция, влакове и кораби спират работа

Общонационална 24-часова стачка свикана от синдикатите в Гърция днес. Стачкуват работниците от държавния и частния сектор. Банки, болници, студенти, учители, пенсионери търговци, моряци, транспорта, служители на гръцката железница и други, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Митинги ще се проведат, както в столицата Атина, така и във всички големи градове на страната. Градските автобуси ще се движат от 9:00 часа до 21:00 часа. Влаковете и корабите няма да се движат. Общата конфедерация на гръцките работници (GSEE) иска увеличения и колективни споразумения с оглед на 24-часовата национална стачка.

Основният проблем, подчертан от стачните действия, е повишаването на цените и "инфлацията на печалбите",  Гърция е на първо място по участие на бизнес печалбите в националния доход, но на предпоследно място по заплати на работниците в частния сектор.

Както беше обявено, основните искания на протестиращите  са:

  • Намаляване на ДДС за една година върху основните хранителни продукти и обезценяване на стоки от първа необходимост.
  • Индексиране на данъчни групи, така че номиналните увеличения на заплатите и доходите да не се разсейват от увеличението на данъците.
  • Индексация на всички социални надбавки и обезщетения.
  • Разширяване на бенефициентите на субсидия за наем, въз основа на доходи и социални критерии, за справяне с високите разходи за жилища, особено за млади двойки и студенти.
  • Създаване на обществен резерв от социални жилища.
  • Незабавно възстановяване на Националния общ колективен трудов договор и определянето на минималната работна заплата от служителите и работодателите, както и възстановяване на всички приоритети на колективното трудово право (удължаване на колективните договори, сливане, последващи действия и др.).
  • Строг институционален контрол и прозрачност на начина, по който се определят разходите, цените и маржовете на печалба по цялата верига на доставки, със значителното укрепване на Комисията по конкуренцията.
  • Репресии срещу печалбарството във всички бизнеси в основните сектори на производство и търговия с основни хранителни стоки и извънреден данък върху печалбите на веригите супермаркети и енергийния, транспортния и банковия бизнес.

 Снимка: БГНЕС/Архив