Борба с пожара в Аликанте, евакуират стотици

На терен продължават да работят 8 въздушни екипа и 15 наземни

15.04.2024 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова
Борба с пожара в Аликанте, евакуират стотици

Горският пожар, който избухна в неделя следобед близо до испанския град Аликанте, продължава да е активен, съобщават местните власти. Досега са изгорели 570 хектара, което е довело до евакуацията на 180 души.

Пожарът избухна в община Тарбена в региона на Аликанте и за кратко време обхвана големи площи.

Поради високите температури, които на места надхвърлиха 26 градуса по Целзий и южния вятър, с пориви между 20 и 30 километра в час, както и хълмистия терен, гасенето му се оказа трудно.

На терен продължават да работят 8 въздушни екипа и 15 наземни, но досега са успели само да спрат разпространението на огъня. На помощ са пристигнали 30 служители на пожарната от региона на Мурсия, както и специалисти по околната среда, които да консултират огнеборците за района и растителността.

Според кмета на града Франсиско Хавиер Молинес няма изгорели къщи, а разселените лица са предимно чужденци.  Поради факта, че нямат роднини, при които да останат, за тях е подсигурен подслон от Червения кръст, пояснява БНР.

Най-вероятната причина за избухването на пожара е неконтролируемо изгаряне, затова бе издадена заповед за спиране на горенето на селскостопански продукти, докато условията не позволят, а жителите са помолени да не приближават периметъра на огъня.

Снимка: БГНЕС