Отломки от свален руски дрон раниха 12 души край Днепър

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май

15.04.2024 | 08:17 Редактор: Толя Стоянова
Отломки от свален руски дрон раниха 12 души край Днепър

Отломки от свален руски дрон паднаха в населено място в близост до град Днепър в Централна Украйна и раниха дванадесет души, предаде Ройтерс, като се позова на информация от началника на военната администрация на Днепропетровска област Сергей Лисак. Той каза, че частите от безпилотния летателен апарат са се оказали в Любимвска община. Сред ранените има и дете, а над 30 частни жилища са понесли щети.

Лисак казва още, че руските сили са подложили на артилерийски обстрел 11 пъти град Никопол, който е честа мишена и се намира срещу контролираната от Москва Запорожка АЕЦ. Началникът на областната военна администрация заяви, че там са ранени четирима души.

Същевременно началникът на военната администрация в Донецка област Вадим Филашкин обяви, че има една жертва при пусната от въздуха бомба по пететажен жилищен блок в град Очеретине. Двама души са ранени.

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от вчера на главнокомандващия украинските въоръжени сили - генерал-полковник Олександър Сирски. Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си.

Eвентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на СССР във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада. Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, информира Сирски в изявление в Тelegram.

"Заплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на Часов Яр", каза Сирски, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС