Зеленски: Иран и Русия си сътрудничат в разпространяването на терора

Украинският президент поиска на страната му да бъде помогнато, както е помогнато на Израел

15.04.2024 | 07:15 Редактор: Тодор Петров
Зеленски: Иран и Русия си сътрудничат в разпространяването на терора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел и обяви, че неговата страна има нужда от помощта на съюзниците си, за да отблъсне въздушните атаки, също както е станало с Израел.

Държавният глава отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Ройтерс посочва, че украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

"Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света", написа вчера в социалната платформа X украинският президент.

По-късно в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията Зеленски заяви, че светът е видял как "Израел не е сам в своята защита - при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците". "И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо", заяви той, като добави, че украинското небе "не се защитава с думи".

"Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт - че самоувереността на терористите расте в тези месеци", каза президентът на Украйна, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС