Експерт: Израел е непредсказуем играч, война срещу Иран би струвала скъпо

Според Мариан Карагьозов действията на иранската страна са умерени

14.04.2024 | 18:13 Редактор: Деси Николова

Въпреки заканите на Израел за ответен удар срещу Иран, вероятността от пълномащабна война на територията на ислямската република е малка – това заяви пред Bulgaria ON AIR международният анализатор Мариан Карагьозов.

Анализаторът е категоричен – атаката на Иран е в отговор на унищоженото иранско консулство в Дамаск, с което е нарушено международното право. 

"Едно е да бомбардираш ирански войници в Сирия или някакви опълченци, съвсем друго е да се нанесе удар срещу едно посолство. Иранският отговор е едновременно достатъчно ясен, че Израел е преминал една червена линия, но и достатъчно премерен, без да има сериозни щети, без да има сериозни разрушения, така че да не се предизвика някаква по-сериозна ескалация", разясни Карагьозов.

Евентуална война на правителството на Нетаняху срещу Иран би струвала скъпо на Израел. 

"Според данни на израелски вестник, прехващането на тези ракети, много успешните действия на израелската ПВО са стрували вероятно над милиард долара. Говорим за милиард и триста милиона долара за една нощ. Това е една изключително сериозна сума, която Израел не може да си позволява да харчи по толкова за прехващане на ракети", заяви анализаторът.

Според Карагьозов нито иранската страна, нито Съединените щати желаят разширение на войната. 

"Американската администрация, в една година, в която предстоят избори, не желае пълномащабен конфликт в Близкия изток, със съответните военни измерения, с покачването на цената на петрола. Остава да надделее здравият разум", подчерта експертът.

Анализаторът допълва, че независимо от предупрежденията на Вашингтон, Израел остава един непредсказуем играч.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.