Израел с нови удари към Ивицата Газа и Ливан, удари военен обект на "Хизбула"

Бойни самолети са разрушили три установки за изстрелване заедно с 20 ракети

13.04.2024 | 16:45 Редактор: Елеонора Танева
Израел с нови удари към Ивицата Газа и Ливан, удари военен обект на

Израелските сили са атакували нови цели в Ивицата Газа и в южната част на Ливан, съобщиха днес официални лица на фона на нарастващите страхове за разширяване на кризата в Близкия изток, съобщи ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) днес съобщиха, че са нанесли артилерийски удар по обект в Газа, откъдето снощи са били изстреляни няколко прехванати в последствие ракети към Израел. Бойни самолети са разрушили три установки за изстрелване заедно с 20 ракети, докато в петък повече от 30 цели в различни части на палестинския анклав са били атакувани от въздуха.

Според ЦАХАЛ израелската пехота също е продължила борбата си срещу екстремистката палестинска групировка "Хамас“.

Съобщава се, че при въздушните удари е разбит голям военен обект на подкрепяната от Иран групировка "Хизбула“ край южния ливански град Рихан. Няма официално потвърждение от Ливан или данни за възможни жертви, пише БТА.

От началото на кризата в Газа през октомври миналата година по границата между Израел и Ливан ежедневно има обстрели. Според наблюдателите засега страните се придържат към принципа за реципрочност и не ескалират допълнително ситуацията. Това обаче може да се промени внезапно, ако Иран призове "Хизбула“ да засили атаките срещу Израел в отговор на предполагаемия израелски ракетен удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха няколко висши ирански офицери.

Снимка: БГНЕС