Путин крои планове за рестарт на АЕЦ "Запорожие"

Пет от шестте реактора на централата са изключени

13.04.2024 | 15:55 Редактор: Елеонора Танева
Путин крои планове за рестарт на АЕЦ

Руският президент Владимир Путин е заявил на Агенцията за ядрена енергия на ООН, че Кремъл планира да рестартира украинската АЕЦ "Запорожие", която в момента е под руска окупация, което допълнително увеличава рисковете от инцидент в най-голямата ядрена централа в Европа, съобщава The Wall Street Journal.

6-гигаватовата централа в момента е на фронтовата линия, над нея прелитат артилерийски снаряди и е заобиколена от полета с руски противопехотни мини. На покрива ѝ патрулират руски войници в картечни гнезда, които редовно стрелят по идващите самодетониращи се дронове.

Само през изминалата седмица няколко дрона удариха един от шестте реактора на централата, покрива на учебен център и военно превозно средство, паркирано пред лаборатория, причинявайки една жертва. Руските сили за сигурност, патрулиращи в комплекса, са задържали и в много случаи са изтезавали стотици работници, за да потушат несъгласието на персонала.

През последните месеци базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (MAAE) получaва технически доклади от своя малък екип от инспектори в централата, които предполагат, че Русия се стреми да върне в експлоатация поне един реактор в Запорожие, съобщава WSJ.

Европейски дипломат, който не беше идентифициран, каза, че Русия може да се стреми да направи това навреме за 40-ата годишнина от свързването на централата през декември 1984 г. с електрическата мрежа на Съветския съюз.

Пет от шестте реактора на централата в момента са изключени - така нареченото студено спиране. Шестият, в горещо спиране, работи достатъчно топъл, за да произведе пара, необходима на централата за основни операции по безопасност.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС