САЩ и Великобритания с нови ограничения за металите произведени в Русия

Пореден опит да ограничат способностите на президента Путин

13.04.2024 | 11:13 Редактор: Деси Николова
САЩ и Великобритания с нови ограничения за металите произведени в Русия

САЩ и Великобритания наложиха нови ограничения върху търговията с руски алуминий, мед и никел, които ще имат своето отражение на световните пазари на метали. Това е най-новият им опит да ограничат способността на президента Владимир Путин да финансира военната си машина, предава Bloomberg.

Правилата забраняват предоставянето на нови доставки от Русия до Лондонската борса за метали (LME), където се определят световни референтни цени, както и до Чикагската стокова борса (CME). Ограниченията се отнасят за мед, никел и алуминий, произведени на или след 13 април. Освен това САЩ забраняват руския внос и на трите метала.

Малко вероятно е решението да попречи на Русия да може да продава своите метали, тъй като санкциите не пречат на лица и организации извън САЩ да купуват физически руски мед, никел или алуминий. Макар че LME играе ключова роля в определянето на световните цени, по-голямата част от металите се купуват и продават между миннодобивни компании, търговци и производители, без изобщо да попадат в склад на LME. Още от 2022 г. делът на продажбите на руски метали в Китай се увеличи значително, тъй като някои западни купувачи потърсиха алтернативни доставчици.

Новите ограничения обаче вероятно ще повлияят на цените на LME, които се използват като базови в множество договори по света. В продължение на месеци притокът на руски метали натежава върху цените на LME – особено за алуминия – като неруските доставки се търгуват с премия.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pexels


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 2 седмици