Путин: По хуманитарни съображения зимата не нанасяхме удари, но сега започваме

Русия може да е използвала усъвършенствана ракета Х-69 при атаката, съобщи "Defence Express"

12.04.2024 | 08:38 Редактор: Вяра Димова
Путин: По хуманитарни съображения зимата не нанасяхме удари, но сега започваме

Русия може би е използвала нова усъвършенствана ракета Х-69 при атаката си по енергийната инфраструктура в Киев, съобщава украинското издание "Defence Express", позовавайки се на свои източници. След анализите на отломките в Триполския ТЕЦ експертите смятат, че не става дума за свръхзвукова ракета "Кинжал", а за новата разработка Х-69, за която се смяташе, че е приключила с изпитанията през септември 2023 година.

"Defence Express" съобщи през февруари, че Русия вероятно за първи път използва дозвуковата ракета Х-69, изстрелвана от бойни самолети (основно Су-34 и Су-35), при ударите на 7 февруари. Обхватът ѝ е 400 километра, а теглото на главата - 310 килограма.

Изстрелването от този тип самолети обаче е лоша новина за очевидно изтощената украинска противовъздушна отбрана (ПВО). Украинските ВВС сега следят внимателно стратегическите бомбардировачи Ту-95 и МиГ-31, от които се изстрелват по-сложните въздушни цели. Също така обстрелите с Х-69 могат да бъдат по-масови заради големия брой носители.

Русия унищожи голяма част от генериращите енергийни мощности на Украйна в няколко масирани въздушни удара. Заради липсата на електроенергия "Укроенерго" призова украинците да изключат електроуреди във вечерния пик на потреблението - 19-22 часа, както и внася електроенергия от съседните си държави.

Руският президент Владимир Путин коментира ситуацията с думите, че Москва е била длъжна да отговори на ударите по своите рафинерии.

"По хуманитарни съображения зимата не нанасяхме удари, за да не оставим без електрозахранване социалните учреждения, болници и т.н. Но след серията удари по нашите енергийни обекти, бяхме принудени да отговорим", заяви той по време на срещата си с президента на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Путин обаче не спомена, че Русия извърши серия от масирани въздушни удари в последните дни на 2023 г. и само в периода 29 декември - 3 януари изстреля повече от 300 ракети и 200 дрона, включително и залп от 10 свръхзвукови "Кинжал", които украинското ПВО успя да неутрализира. Само в сутрешните часове на 1 януари Украйна беше подложена на най-мащабната атака с дронове досега - 98. 

Щетите върху енергийната система на Украйна през зимата на 2023 г. пък се оценяваха на повече от 1 млрд. долара. Тогава Украйна преживя и няколко пълни срива на системата и създаде "пунктове на несъкрушимостта" - места, захранвани с генератори, където украинците без електроснабдяване можеха да заредят телефоните си и да поседят на топло.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС