Русия унищожи един от най-големите ТЕЦ-ове в Украйна

Зеленски призова за консолидиране на усилията на съюзниците на страната му

11.04.2024 | 17:44 Редактор: Деси Николова
Русия унищожи един от най-големите ТЕЦ-ове в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за консолидиране на усилията на съюзниците на страната му за укрепване на капацитета ѝ да се брани от руските ракетни и дронови нападения. Зеленски участва в среща на върха на инициативата "Три морета" в литовската столица Вилнюс, броени часове след поредния бараж от руски удари по украинската енергийна инфраструктура.

Украинската противовъздушна отбрана обяви, че през последното денонощие страната е била атакувана с повече от 80 ракети и бойни дронове. Напълно е унищожена Трипилската ТЕЦ - един от големите доставчици на електричество за Киев, както и за Черниговска и Житомирска област. 200 000 домакинства там останаха без ток. Руските удари са били насочени и срещу топло и водни електроцентрали в Одеска, Харковска, Запорожка и Лвовска област. 

Неуспешни са били ударите на Русия срещу две подземни хранилища за природен газ. В Москва военното министерство обяви, че това бил отговор на украинските дронови атаки срещу руски рафинерии през последния месец. Междувременно, на път за Вилнюс, Володимир Зеленски съобщи, че е подписано споразумение за отбрана с още една страна от НАТО - Латвия. 

Рига се е ангажирала през следващите 10 години да отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт в помощ на Украйна, по-конкретно в киберотбраната, разминирането и дроновите технологии.

В Киев парламентът прие законови промени, които се очаква да допринесат за увеличаване на броя на мобилизираните в армията украинци. Това стана след драматичен призив от генерал-лейтенант Юрий Содол - командващ обединените сили на украинската армия, предаде БНР.

"Врагът ни превъзхожда 7 до 10 пъти на фронта. Имам недостиг на жива сила. Призоваваме ви да приемете този закон. Той ни е крайно необходим. Отбраняваме се с последни сили", заяви Содол.

От промените в последния момент отпадна текст за демобилизация на отслужилите поне 36 месеца на фронта.

Снимка: БГНЕС