Украйна има крещяща нужда от ПВО системи Patriot

Четири държави в Европа и Азия разполагат с такива, заяви украинският външен министър Кулеба

11.04.2024 | 10:33 Редактор: Вяра Димова
Украйна има крещяща нужда от ПВО системи Patriot

Украйна има за цел да се сдобие с още 7 батареи ПВО системи Patriot във възможно най-кратък срок. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за "Washington Post" (WP).

Тъй като през пролетта Русия засили атаките си срещу Украйна, недостигът на ПВО системи се усеща все повече.

Според Володимир Зеленски през март Русия е изстреляла над 400 ракети от различен тип, 600 безпилотни летателни апарата "Шахед" и 3000 управляеми въздушни бомби срещу Украйна. Това е довело до сериозни щети по инфраструктурата. Киев засили призивите си към съюзниците си да предоставят на Украйна повече средства за ПВО, по-специално произведени в САЩ системи Patriot, които могат да прихващат балистични ракети.

Украинският лидер посочи, че страната се нуждае от 25 Patriot, за да покрие изцяло страната, но Кулеба заяви, че първоначално се е съсредоточил върху осигуряването на 7. Това би било достатъчно, за да се защитят най-големите градове на Украйна и да се остави поне една батарея, която да бъде по-близо до бойното поле.

Дипломатът заяви, че екипът му е идентифицирал над 100 налични Patriot в чужбина, като добави, че "се мъчи да разбере" защо някои страни отказват да прехвърлят поне една от системите си на Украйна. Кулеба дори предложи на Украйна да се предостави назаем Patriot, като обеща да върне батериите веднага щом се наложи.

"Усещам, че се удрям в стената със собствената си глава, въпреки че съм дипломат, а това означава, че трябва да разрушавам стената тухла по тухла", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Според министъра 4 държави в Европа и Азия разполагат с такива ПВО системи, които биха могли да бъдат изпратени на Украйна незабавно. В същото време Кулеба продължава да лобира и пред САЩ да доставят своите системи.

Снимка: БГНЕС