Украйна поиска от НАТО системи Patriot, за да се защити от руските атаки

Можете да разчитате на готовността на България да защитава общите ценности, каза Мария Габриел в Брюксел

04.04.2024 | 18:37 Редактор: Вяра Димова

В Брюксел външните министри на страните от НАТО отбелязаха тържествено 75-ата годишнина от основаването на Алианса. Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че вярва в единството между Европа и САЩ, защото заедно те правят съюза по-силен.

В Брюксел отиде и външният министър на Украйна, за да поиска системи Patriot за отбрана от руските атаки.

На церемонията за годишнината направиха изказвания министрите на държавите, които се присъединяват към НАТО след демократизацията в Централна и Източна Европа през 90-те години и в следващите десетилетия. Българският министър каза, че за страната ни влизането в Алианса е приобщаване към ценностите на свободата и мира. 

"Можете да разчитате на България, че ще продължи да поставя в дневния ред стратегическата важност на Черно море и Западните Балкани. Присъединяването на България преди 20 години беше също вдъхновение за важни реформи. Можете да разчитате на готовността на България да защитава общите ценности. Свободата и мирът не са даденост и трябва всеки ден да бъдат защитавани", каза министърът на външните работи на България Мария Габриел.

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви,  че този съюз на 32 държави е по-обединен от всякога.

"Не вярвам в една самостоятелна Америка, нито в самостоятелна Европа. Европа има нужда от Америка за своята сигурност. Справедливата подялба на тежестта е от решаващо значение. Европа влага повече средства и тази година по-голямата част от съюзниците ще вложат поне 2% от БВП за отбрана", подчерта той.

В рамките на срещата заседава и Съветът НАТО-Украйна. Украинският външен министър отправи своите поздравления за годишнината, като не пропусна да съобщи за поредната вълна от руски удари. 

"Не искам да развалям партито за рождения ден, но моето основно послание днес е за нуждата от Patriot, защото спасяването на живота на украинци, икономиката и градовете ни зависи от наличието им, както и други системи за противовъздушна отбрана. Patriot е единствената система, която може да прехваща балистични ракети. Само през март Украйна беше ударена от 94 балистични ракети", обяви Дмитро Кулеба.

Той заяви това в момента на поредна смъртоносна руска атака с дронове "Шахед". В град Харков загинаха четирима души, а най-малко 12 бяха ранени. Сред жертвите са трима служители на спасителните екипи, убити докато оказвали помощ в гъстонаселен квартал. След ударите около 350 хиляди души в Харков останаха без ток. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС