Столтенберг: Европа се нуждае от САЩ за своята сигурност

"Заедно сме по-силни и по-сигурни", заяви генералният секретар на НАТО

04.04.2024 | 11:48 Редактор: Тодор Петров

НАТО отбелязва 75-ата си годишнина. Едва 12 страни са основателките на Северноатлантическия алианс през 1949 г., когато САЩ, Канада и голяма част от Западна Европа се събират заедно, за да се изправят пред заплахата от бившия си съюзник във Втората световна война - СССР. 

След края на Студената война НАТО преминава през няколко вълни на разширяване на изток, включително с България преди точно 20 години. Последно към организацията се присъединиха Финландия и Швеция. 

Днес в Брюксел на среща на върха официално се отбелязва годишнината. Генералният секретар Йенс Столтенберг увери, че през тази година 20 от държавите членки ще достигнат заложените 2 процента от БВП за отбрана.

Той призова Съединените щати да останат близо до европейците. Той направи това на церемония по случай 75-годишнината на Атлантическия алианс в момент на нарастваща загриженост относно подкрепата на САЩ в Европа, предаде АФП.

"Вярвам, че Америка и Европа са заедно в НАТО, защото заедно сме по-силни и по-сигурни", заяви Столтенберг в присъствието на външните министри на 32-те държави от Атлантическия съюз.

"Европа се нуждае от Америка за своята сигурност. И в същото време Северна Америка се нуждае от Европа заради военния си принос, разузнавателните си мрежи и силата на дипломацията си", добави той.

"С НАТО Съединените щати имат повече приятели и повече съюзници от всяка друга сила в света", подчерта Столтенберг.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
В НАТО няма приятелство и съюзничество, а само васалитет. Пример за това е насилието, което ДД на САЩ упражнява над членовете на Алианса чрез пионките си ( Столтенберг, Макрон, Урсула, Денков и др.) да плащат дълговете и оръжията на Украйна, която не членува в него. Сигнализирай за неуместен коментар