В Швейцария искат референдум за военния неутралитет на страната

Това пряко касае санкциите срещу Русия

12.04.2024 | 15:49 Редактор: Толя Стоянова
В Швейцария искат референдум за военния неутралитет на страната

В Швейцария може да се проведе референдум за неутралния статут на страната, съобщи Bloomberg. Това пряко касае санкциите срещу Русия, от които организаторите на референдума искат да се разграничат. Вотът беше иницииран от най-голямата дясна Народна партия в парламента. Тя се противопостави на решението на швейцарското правителство да наложи санкции срещу Руската федерация.

Партията смята това за отклонение от неутралитета и иска да запише в Конституцията разпоредбата за постоянен въоръжен неутралитет, неучастие в никакъв военен съюз - както и в "невоенни принудителни мерки", които включват санкции. Правителството възразява, че санкциите са съвместими с неутралитета. Предприемачите на свой ред твърдят, че неутралитетът вреди на бизнеса и блокира доставките на оръжия за други страни.

Поддръжниците на инициативата вече са събрали достатъчно подписи, но гласуването все още не е приключило. След като преброяването бъде законово удостоверено, правителството и парламентът ще обсъдят въпроса. Целият процес обикновено отнема няколко години. Швейцария се готви да проведе мирна среща на върха за Украйна през юни, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС