Сергей Лавров: Швейцария само изпълнява поръчката на САЩ

Не виждам как е възможно да впрегнеш таралеж и трепереща сърна в една впряг, заяви той

12.04.2024 | 15:40 Редактор: Вяра Димова
Сергей Лавров: Швейцария само изпълнява поръчката на САЩ

Швейцарската "формула" за украинско уреждане и инициативата, предложена от Китай, са несъвместими. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция след заседание на Съвета на външните министри на ОНД в Минск, съобщават руски медии.

Той обърна внимание, че Швейцария само изпълнява поръчката на САЩ и техните съюзници.

"Не виждам как е възможно да впрегнеш таралеж и трепереща сърна в една впряг, това е трудно за представяне", добави Лавров.

Той обясни, че "швейцарската "формула" е да се привлекат възможно най-много страни с измама и измама към ултиматум на Русия", а китайският план е първо да се справят със системните проблеми в сферата на сигурността, с първопричините за настоящата ситуация в Украйна, която "отразява дълго подготвяната и в крайна сметка отприщена хибридна война срещу Русия с ръцете и телата на украинци и украински жени сега".

"Само чрез премахване на тези първопричини, казва китайският подход, можем сериозно да обмислим споразумение, което ще вземе предвид законните интереси на сигурността на всички страни. Това е приблизително същото нещо, което предложихме още през декември 2021 г. - да се споразумеем неделимостта на сигурността, как тя ще бъде въплътена в практически стъпки", коментира руският външен министър, цитиран от "Труд".

"Западът на най-високо ниво пое тържествени ангажименти нито една държава, нито една организация в пространството на ОССЕ да не претендира за господство, но всъщност НАТО се занимаваше точно с това господство", посочи още Лавров.

Снимка: БГНЕС