Пекин засилва сътрудничеството си с Москва, Лавров благодари на Китай за подкрепата

Си Дзинпин беше сред първите, които изпратиха поздравления на новоизбрания президент Путин

09.04.2024 | 08:01 Редактор: Толя Стоянова

"Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за сигурността в Евразийския регион", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Той разговаря в Пекин с китайския външен министър Ван Йи, който потвърди желанието на своята страна да засили стратегическото си сътрудничество с Москва. Китай, освен това, заявява, че подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Владимир Путин.

Идния месец се очаква Путин да посети Китай, като това ще бъде първото му пътуване в чужбина, след като през март беше преизбран за президент практически без конкуренция.

"Имаме общ фокус върху укрепването на евразийската сигурност. С китайските ни приятели постигнахме съгласие за започването на диалог с участието на други наши съмишленици по този въпрос. Съществуващата структура на евроатлантическата сигурност под формата на НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа сама се зачеркна от списъка на актуалните структури, в рамките на които е възможно да се водят смислени преговори и да се договори нещо, основано на баланс на интереси", посочи Лавров.

Снимка: БГНЕС