Смъртно наказание за виетнамска бизнесдама участвала във финансова измама

67-годишната Лан е призната за виновна за присвояване, подкуп и нарушаване на банковите правила

11.04.2024 | 21:34 Редактор: Деси Николова
Смъртно наказание за виетнамска бизнесдама участвала във финансова измама

Виетнамската бизнесдама в сферата на недвижимите имоти Труонг Ми Лан беше осъдена на смърт заради участието си в най-голямата финансова измама в страната, съобщава държавната медия Thanh Nien, цитирана от CNBC.

67-годишната Лан е призната за виновна за присвояване, подкуп и нарушаване на банковите правила за отпускане на кредити. Според държавната медия тя е осъдена на смърт за обвиненията в присвояване и на 20 години затвор за всяко от другите две обвинения.

Лан, която е председател на строителната компания Van Thinh Phat Holdings Group, беше обвинена в присвояване на активи от банката Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) чрез вземане на незаконни заеми за Van Thinh Phat и подставени фирми.

Голяма част от защитата на Лан се основаваше на аргументите на адвокатите ѝ, че тя е контролирала само около 15% от банката и не е заемала официална позиция в нея, което предполага, че обвиненията в присвояване не са подходящи, съобщават местните медии.

Въпреки това свидетели, които сами са притежавали големи дялове, заявиха пред съда, че са били инструктирани да действат от името на Лан. Поради това съдиите са установили, че Лан притежава контролен пакет от над 90% от акциите на SCB чрез пълномощници и е фактическият собственик на банката, съобщават местните медии.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС