Байдън: Нетаняху прави грешка по отношение на Газа, не съм съгласен с неговия подход

"Призовавам израелците да призоват за прекратяване на огъня", заяви американският държавен глава

10.04.2024 | 08:36 Редактор: Искра Ангелова
Байдън: Нетаняху прави грешка по отношение на Газа, не съм съгласен с неговия подход

В интервю, излъчено на 9 април, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че политиката на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по отношение на Газа е "грешка" и призова Израел да се съгласи на споразумение за прекратяване на огъня.

Коментарите на Байдън бяха едни от най-силните му критики към Нетаняху досега на фона на нарастващото напрежение във връзка с броя на жертвите сред цивилното население в резултат на войната на Израел срещу "Хамас" и тежките условия в Газа.

"Това, което той прави, е грешка. Не съм съгласен с неговия подход", заяви Байдън пред американската испаноезична телевизионна мрежа Univision, когато бе попитан за начина, по който Нетаняху води войната.

Байдън повтори, че нападението на израелски безпилотен самолет миналата седмица, при което бяха убити седем хуманитарни работници от базирана в САЩ благотворителна организация в Газа - и което предизвика напрегнат телефонен разговор с Нетаняху, е било "възмутително".

"Затова призовавам израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до всички храни и лекарства, влизащи в страната", добави Байдън.

Забележките му относно прекратяването на огъня бележат промяна в сравнение с предишните му коментари, в които той заяви, че тежестта лежи върху "Хамас" да се съгласи на примирие и сделка за освобождаване на заложници. Байдън също така засили натиска върху Израел да пусне повече помощи в опустошената Газа, като заяви, че е разговарял със Саудитска Арабия, Йордания и Египет и те са "готови да вкарат тази храна".

"Няма оправдание да не се осигури медицинската помощ и храна на тези хора. Това трябва да се направи сега", добави той, цитиран от БГНЕС.

Интервюто на Байдън подчертава драматичната промяна в политиката му към Израел, след като убийствата на израелските хуманитарни работници от Световната централна кухня в Газа предизвикаха глобално възмущение.

Байдън категорично подкрепи Израел след безпрецедентните атаки на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, като същевременно изрази нарастваща загриженост за човешките жертви в Газа. Но едва в напрегнатия си разговор с Нетаняху миналата седмица той най-накрая предупреди, че Съединените щати ще бъдат принудени да променят политиката си, ако Израел не промени собствените си практики в Газа.

По време на разговора в четвъртък Байдън заяви, че Израел трябва незабавно да доведе повече помощ и да защити цивилното население, като същевременно призова Нетаняху да "даде възможност на преговарящите" бързо да постигнат прекратяване на огъня с "Хамас".

В отговор Израел се съгласи да отвори нови пунктове за помощ още същия ден, а през уикенда обяви, че изтегля войските си от южния град Хан Юнис в Газа.

Снимка: БГНЕС