Пентагонът: САЩ прехвърлиха конфискувани ирански оръжия на Украйна

Тази пратка трябва да помогне на Киев

09.04.2024 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова
Пентагонът: САЩ прехвърлиха конфискувани ирански оръжия на Украйна

Aмериканските въоръжени сили обявиха, че миналата седмица са прехвърлили на Украйна оръжия и боеприпаси, първоначално изпратени от Иран на бунтовниците хуси в Йемен, но конфискувани от Вашингтон и неговите съюзници, предаде Франс прес. Тази оръжейна пратка трябва да помогне на Киев, който изпитва огромен недостиг на боеприпаси във войната си с Русия, но не решава проблема с недостига на тежко въоръжение (като снаряди и ракети) за украинската армия в момент, когато Конгресът на САЩ не може да постигне съгласие за нов пакет военна помощ.

Доставката от 4 април включва над 5000 автомата АК-47, картечници, снайперски пушки, гранатомети и над 500 000 боеприпаса, съобщи командването на американската армия за Близкия изток в изявление в X.

"Това е достатъчно оборудване, за да се въоръжи с малокалибрени оръжия една украинска бригада", се посочва в изявлението.

Тези оръжейни пратки "са били прехвърляни от Корпуса на гвардейците на революцията към хусите в Йемен в нарушение" на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, когато са били заловени от силите на САЩ и техните съюзници, добави командването. Конфискациите са извършени на четири кораба в периода между май 2021 г. и февруари 2023 г., добавиха американските въоръжени сили, като обещават "да направят всичко възможно, за да разкрият и спрат дестабилизиращите действия на Иран".

През октомври подобно прехвърляне беше извършено от САЩ към Украйна, включващо 1,1 млн. патрона, конфискувани по пътя между Иран и хусите. Техеран подкрепя бунтовниците в Йемен, които извършват от есента на миналата година нападения срещу морския трафик в Аденския залив и Червено море в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа, дестабилизирайки световната търговия.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че страната му ще загуби войната, ако очакваната помощ от САЩ остане блокирана в Конгреса, в момент, когато Русия засилва натиска си в източната част на страната, припомня БТА.

Програмата за американска военна и икономическа помощ за Киев на стойност 60 млрд. долара е спряна в Конгреса от миналата година поради съпротивата на членове на Републиканската партия. През ноември в САЩ предстоят президентски избори, припомня АФП.

Снимка: БГНЕС