Макрон: Бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз и никъде другаде

Лидерите на двете страни се срещнаха в Париж

09.04.2024 | 09:23 Редактор: Беатрис Младжова
Макрон: Бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз и никъде другаде

"Бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз и никъде другаде", заяви френският президент Еманюел Макрон при среща със сръбския си колега Александър Вучич, предаде Франс прес, цитиран от сръбският вестник "Данас".

"Сърбия не бива да се съмнява, независимо от раните от близкото минало, че нейното бъдеще е в ЕС и никъде другаде", подчерта Макрон на пресконференция с Вучич в Елисейския дворец в Париж.

Сърбия, която води преговори за присъединяване с ЕС, осъди инвазията на Русия в Украйна, но отказва да се присъедини към санкциите, които Западът наложи на Москва и поддържа привилегировани отношения със страната, отбелязва агенцията.

"Важно е Сърбия да продължи да осъществява този свой избор (към ЕС), особено чрез по-голямо хармонизиране с нашите външнополитически решения. Този избор трябва да бъде укрепен и с продължаване и ускоряване на изпълнението на реформите, които се отнасят до укрепване на върховенството на закона, независимостта на правосъдието и медийния плурализъм", отбеляза Макрон.

Вучич отбеляза, че на срещата е изразил очакване, че Франция ще подкрепи Сърбия във всички области и най-вече по европейския ѝ път и в диалога с Прищина, информира белградската агенция Бета.

"Дойдох да разговарям с вас по всички важни въпроси, ще бъда открит на четири очи и няма да говоря пред камерите, но трябва да кажа нещо и пред тях (…) Вие казахте, че и Белград, и Прищина са направили по нещо. Едната страна не е направила нищо", подчерта Вучич, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС