Вучич иска екип за кампания срещу членството на Косово в Съвета на Европа

Според него това е от решаващо значение за Сърбия

04.04.2024 | 14:41 Редактор: Беатрис Младжова
Вучич иска екип за кампания срещу членството на Косово в Съвета на Европа

Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска правителството на Сърбия да сформира екип, който да води кампанията срещу членството на Косово в Съвета на Европа, съобщи "Албениън пост".

"Въпреки силните поддръжници на независимостта на Косово, аз все още смятам, че имаме малък шанс и затова ви моля да се борите по-силно от всякога", каза Вучич на специално заседание на правителството на Сърбия.

Този екип и кампанията срещу членството на Косово в Съвета на Европа, по оценка на Вучич, "е от решаващо значение за Сърбия".

"Възможно е някои държави, които са признали независимостта на Косово, да не са положително настроени за членството на Косово в Съвета на Европа", каза той.

Преди няколко седмици Вучич обяви, че Сърбия ще напусне Съвета на Европа, в случай че Косово се присъедини към тази международна организация. Той също предупреди за "силна и отговорна реакция" в случай, че Косово бъде прието в Съвета на Европа, предаде БГНЕС. Косово има още два етапа преди да стане пълноправен член на тази международна организация.

Снимка: БГНЕС