Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Джордже Станкович: Вучич вярва в автокрацията. Идолът му е Путин.

Сръбският опозиционен депутат - ексклузивно в "Брюксел 1"

06.03.2024 | 16:24 Редактор: Таня Харизанова

Продължителни масови протести заляха улиците на Белград след изборите на 17 декември 2023 с искане за касирането им заради редица нередности. Изборният резултат беше близо 47 % за листата на управляващите, наречена "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира". А резултатът на  листата на обединената проевропейска опозиция "Сърбия срещу насилието" беше малко над 23  процента от гласовете.

Президентът Вучич беше принуден да обяви предсрочни парламентарни избори след многохилядните протести през лятото. Той разпусна националния парламент на страната на 1 ноември вследствие на нарастващия обществен натиск след двете масови стрелби през май, при които имаше убити и ранени.

Предсрочните парламентарни избори се проведоха заедно с местни избори в някои общини. 

ЕП излезе с резолюция, че Сърбия не е изпълнила ангажимента си за честни избори, които не са проведени според очакванията за страна-кандидат и поиска независимо разследване.

Това е повод за интервюто на Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" със сръбския опозиционен депутат от Народната партия Джордже Станкович.

"При положението, в което се намираме сега, при правителството, което е на власт вече 12 г, ние не можем да сме близо до интеграцията в ЕС, отдалечаваме се все повече всяка година. Изправени бяхме пред невероятна ситуация. Изборите винаги са сложни, но на 17 декември наблюдавахме процес, който наричаме изборна миграция, миграция на гласоподаватели". Така Станкович коментира ситуацията в Сърбия днес.

Той даде и конкретни примери. "Всички избори бяха под знака на едно име - това на Александър Вучич. И това е първият и най-важен проблем, защото той е президент и името му не може да фигурира в името на изборна листа. Но той си дава сметка, че неговата собствена партия - Сръбската прогресивна партия, не би спечелила повече от 20 % и се опита със собствената си популярност да увеличи тази подкрепа".

Станкович заяви, че Вучич е бил основното действащо лице в кампанията, въпреки че такова нещо е неприемливо. "Но главното е, допълни гостът, че той отстъпи името си на партията си и листата се наричаше „Александър Вучич“, той отстъпи името си в услуга на листата и го предостави за използване в заглавието на изборната листа на партията си. Това е нещо, което не може да се случи в държавите-членки в ЕС и в САЩ. Когато някой се кандидатира, той се кандидатира със собственото си име и с него бива избиран. Но например в Белград, Ниш, Сурдулица, Враня – във листите на всяка община, имаше представители на тези общини, но в листи, носещи името на Александър Вучич! Това е единият проблем".

Джордже Станкович коментира, че вторият проблем е миграцията. "Имаме повече от 150 общини, а избори се проведоха в 65. От другите общини се преливаха хора към тях, като избиратели под наем, и всички те, разбира се, привърженици на Сръбската прогресивна партия. И естествено най-много отидоха към Белград, регистрираха се там. Повече от 60 000 допълнителни избиратели са се регистрирали по този почин като живущи в Белград преди няколко месеца".

Относно членството на страната в ЕС, сръбският опозиционен депутат бе категоричен в оценката си:

"Това правителство – на Александър Вучич, не желае да сме член или част от ЕС, тъй като това ще означава реформа на институциите, спазване на законите, ще трябва да се вършат неща важни за Европейския съюз. Но Вучич не вярва в демокрацията, той вярва в автокрацията и разбира се, идолът му е Путин".

Целия разговор гледайте във видеото!