Германия се въоръжава ударно, купува военноморски фрегати и стотици БТР-и

Поръчката е за 7 млрд. евро

09.04.2024 | 08:39 Редактор: Елеонора Танева
Германия се въоръжава ударно, купува военноморски фрегати и стотици БТР-и

Управляващата коалиция в Германия ще продължи през това тримесечие с мащабна ревизия на въоръжените сили на нацията с поръчки на стойност 7 милиарда евро за две военноморски фрегати и стотици бронирани транспортни машини.

Правителството ще упражни опцията да закупи две допълнителни флотски фрегати F126 за около 3 милиарда евро, като общият им брой ще достигне шест, според хора, запознати с плановете, пожелали анонимност, обсъждайки поверителна информация.

Правителството също така ще утвърди поръчка на стойност 4 милиарда евро за около 900 бронирани транспортьора Fuchs, произведени от Rheinmetall Landsysteme GmbH, за доставка през 2025 г., казаха хората.

Големите поръчки, които ще изискват одобрение от депутатите в долната камара на парламента, са част от усилията на Германия да модернизира Бундесвера, предизвикани от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Веднага след избухването на войната канцлерът Олаф Шолц разкри специален фонд от 100 милиарда евро за увеличаване на военните разходи, в допълнение към редовния годишен бюджет за отбрана от около 52 милиарда евро.

Скокът в разходите позволи на Германия да изпълни целта на НАТО да харчи най-малко 2% от брутния вътрешен продукт годишно за военните тази година за първи път, откакто беше договорено от министрите на отбраната на алианса през 2006 г.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС