Смущаващи факти след убийството на малката Данка, което потресе цяла Сърбия

Стотици полицаи и доброволци продължават да търсят тялото на детето

08.04.2024 | 18:29 Редактор: Беатрис Младжова

В Сърбия продължава издирването на тялото на двегодишната Данка Илич. Заради убийството на детето, което потресе страната, президентът Вучич ще предложи на правителството да върне смъртното наказание.

Вече пети ден продължава търсенето на тялото на малката Данка, която в края на март изчезна от дома си в Банско поле в град Бор. Стотици полицаи и доброволци търсят в пещери, реки и дерета в региона. Двамата 50-годишни мъже, задържани за убийството на детето, отказват да сътрудничат на разследващите.

"Трудно е да разберем мотивите, поради които те не искат да съдействат. Но в тях се вижда такава липса на съпричастност и безразсъдство, че дори сега, когато сме изправени пред истината, заподозрените продължават да не искат да кажат къде са скрили тялото на Данка Илич. Това дете, родителите му - те имат право на достойно погребение", коментира главният секретар на МВР Желко Бъркич.

Това, което е ясно до момента, е, че двамата арестувани са служители от местното ВиК. Те са блъснали детето с камиона си и в опит да прикрият следите си първо изхвърлили тялото му на местното сметище, а два дни по-късно са го преместили. Още двама мъже са задържани за помагачество, но единият - брат на заподозрения, внезапно почива в ареста. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич се обяви за връщане на смъртно наказание.

"Ако има деяние, което заслужава смъртно наказание, то това е такова. Ще отправя предложението си към правителството в писмена форма, така че когато се състави новият кабинет, да решат дали ще го отправят към парламента за промени и допълнения в Наказателния кодекс, или не. Защото на 14, или на колкото и години да ги осъдите, аз не мисля, че това ще е адекватна присъда за този случай", заяви той.

Вучич се застъпи за връщане на смъртното наказание и след двете масови стрелби през май миналата година, при които бяха убити общо 18 души.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 3 седмици
Не смъртно наказание - 40 год оковани в трудов лагер, и по 12ч. само тежък нощен труд.... Сигнализирай за неуместен коментар