В Бразилия започва разследване срещу Илън Мъск

Смята се, че милиардерът възпрепятствал правосъдието

08.04.2024 | 09:14 Редактор: Деси Николова
В Бразилия започва разследване срещу Илън Мъск

Съдията от Върховния съд на Бразилия Александър де Мораеш започна разследване дали милиардерът Илън Мъск не е възпрепятствал правосъдието, задълбочавайки спора си с предприемача заради неговата социална медийна платформа X, съобщи Bloomberg.

В документ, публикуван от съда, Мораеш заявява, че милиардерът е "започнал кампания за дезинформация" и че X (в миналото Twitter) извършва злоупотреба с икономическа власт с цел "незаконно влияние върху общественото мнение".

Освен това името на Мъск е добавено към разследване на антидемократични действия от страна на така наречените "цифрови милиции", обвинявани в разпространение на фалшиви новини и послания на омраза по време на управлението на бившия президент Жаир Болсонаро. Съдията води разследване и на предполагаем опит за преврат от страна на Болсонаро, отбелязва Ройтерс.

Отговорът на съда идва, след като Мъск заяви, че няма да се съобрази със съдебните разпореждания и ще отмени ограниченията, наложени на някои профили в X в Бразилия. Милиардерът атакува Мораеш в няколко свои публикации в социалните мрежи през уикенда, като обвини съдията в предателство на конституцията и призова за неговия импийчмънт.

Остава неясно кои профили е имал предвид Мъск, когато е казал, че няма да се подчини на съдебната заповед. Към неделя вечерта редица профили, свързани с десни бразилски предприемачи, бивши политици и интернет инфлуенсъри, останаха блокирани.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС