Мъск загуби дело срещу регулатор на речта на омразата заради X

Бизнесменът планира да обжалва

26.03.2024 | 17:55 Редактор: Толя Стоянова
Мъск загуби дело срещу регулатор на речта на омразата заради X

Американски съдия отхвърли делото на Илън Мъск срещу неправителствена организация, която го обвини, че е допуснал увеличаване на речта на омразата в неговата социална мрежа X, преди позната като Twitter, предаде Ройтерс.

Окръжният съдия Чарлс Брайер в Сан Франциско заяви, че е очевидно, че X на Мъск е съдила Центъра за противодействие на дигиталната омраза (CCDH), защото не харесва критиките му и смята, че разследването на организацията ще навреди на имиджа на X и ще изплаши рекламодателите.

"X заведе този случай, за да накаже CCDH за публикации, които критикуват X Corp, и може би за да разубеди други, които биха искали да се включат в такава критика. Невъзможно е да прочетете жалбата и да не заключите, че X е много по-загрижена за речта на CCDH, отколкото за методите за събиране на данни", пише Брайер.

В изявление по случая X посочва, че планира да обжалва. Решението е удар за Мъск, третият по богатство човек в света, който от много години се представя като защитник на свободата на словото. Но откакто плати 44 млрд. долара за Twitter през октомври 2022 г., той е изправен пред критики за уволнението на твърде много хора, които следяха за дезинформация, както и от групи за граждански права за допускане на по-вредни и обидни публикации.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС