Голям горски пожар бушува на остров Крит

Ситуацията е критична, а огънят застрашава къщи

06.04.2024 | 20:05 Редактор: Тодор Петров
Голям горски пожар бушува на остров Крит

Голям горски пожар бушува на остров Крит и не може да се овладее поради силния вятър, съобщават пожарникари от мястото. Ситуацията е критична, а огънят застрашава първите къщи на едно село, съобщават огнеборците. Четирима души са пострадали, настанени са в болница.

Жителите са евакуирани, няма опасност за хората, казаха от Гражданска защита. Полицията затвори всички пътища към огнения фронт, който се намира в горска местност до град Йерапетра.

В борбата участват над 170 огнеборци и 30 пожарни коли. Доброволци се опитват да ограничат огъня преди да засегне къщите. Кметът на града им изказа благодарност. Надеждата на местните жители е в гасенето по въздух от 4 хеликоптера.

Вятърът постоянно променя посоката си и се разпалват отново загасени огнища, коментират доброволци. През нощта ще продължат работа пожарните екипи, но не очакват дори частично да овладеят огъня.

Властите започнаха и разследване за причините за пожара. Пожарните коли се затрудняват да достигнат до огнищата, тъй като те са на голяма височина и сред гъста горска растителност, предаде БНР.

Гражданска защита и пожарната са мобилизирали всички сили на остров Крит, за да предпазят жителите. При необходимост ще се увеличи броят на хеликоптерите, които гасят по въздух, съобщават от централата на министерството по защита на гражданите. 

Снимка: БГНЕС