Проливни дъждове наводниха Сидни, властите призоваха за спешна евакуация

Градът е с повече от 5 млн. население

06.04.2024 | 13:05 Редактор: Толя Стоянова

Обилни дъждове причиниха опасни наводнения в столицата на щата Нов Южен Уелс Сидни. Властите съобщиха, че са в сила 12 заповеди за спешна евакуация. Наводнението е предизвикано от проливни дъждове, залели вчера югоизточна Австралия. Паднало е количество дъжд, което почти се равнява на месечна стойност на валежите в Сидни.

Градът е с повече от 5 милиона население. 152 души бяха спасени от придошлите води, като през последните 24 часа е имало над 4100 телефонни обаждания за помощ. Хората са предупредени да избягват пътувания и да стоят на закрито и на високи места.

"Досега имаме 152 спасени граждани в целия щат, от тях 72-ма бяха в града. Призоваваме хората да бъдат предпазливи, да наглеждат семействата си и да не шофират по наводнени пътища", каза комисар Карлин Йорк.

"Важно е да се знае, че водните нива на някои реки в Западен Сидни продължават да се покачват - това представлява опасност за общностите там, които живеят по ниски места. Продължавайте да следите аварийното излъчване", заяви премиерът на Нов Южен Уелс Крис Минс.

Снимка: БГНЕС