Шест месеца война: Израел е все по-изолиран на международната сцена

Двама офицери са уволнени след атаката в понеделник

05.04.2024 | 22:37 Редактор: Беатрис Младжова
Шест месеца война: Израел е все по-изолиран на международната сцена

Шест месеца след началото на войната в Ивицата Газа убийството на група хуманитарни работници от израелски въздушен удар илюстрира както хуманитарната криза, така и липсата на ясен изход от конфликт, който оставя Израел все по-изолиран на международната сцена.

Атаката в понеделник вечерта, при която бяха убити седем служители на групата за помощ на Световната централна кухня (WCK), шестима от които чужденци, разгневи дори някои от най-близките съюзници на Израел и засили натиска за прекратяване на боевете, пише Ройтерс.

Израелската армия признава, че ударът е бил нанесен по погрешка и се извини за "неволната" смърт на седмината, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша. Един от загиналите е с двойно гражданство на САЩ и Канада, друг е палестинец.

Израелското разследване на атаката е установило сериозни грешки и нарушения на процедурите от страна на военните, в резултат на което двама офицери са уволнени. Това са началник-щаб на бригада с чин полковник и офицер за огнева поддръжка на бригада с чин майор. Порицание са получили други висши офицери, вкл. генерала начело на Южното командване.

Израелските сили погрешно са вярвали, че атакуват въоръжени мъже от "Хамас", когато са ударили с дрон трите превозни средства на групата. Йоав Хар-Евен, който ръководи разследването, е коментирал пред журналисти, че ударите са в нарушение на стандартните оперативни процедури на израелската армия.

Извинението не помага особено за облекчаване на нарастващата тревога по света. Общественото мнение дори в традиционно приятелски настроени страни като Великобритания, Германия и Австралия е срещу израелската кампания в Ивицата Газа, която започна след атаката на групировката "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС