Напрегнат разговор между Байдън и Нетаняху - използва ли Израел AI във войната в Газа?

"Внимателно ще следим как спазват поетите ангажименти", предупреди Джон Кърби

05.04.2024 | 13:25 Редактор: Вяра Димова

След настояване от Съединените американски щати, Израел обяви, че отваря пропускателен пункт със Северна Газа и своето пристанище "Ашдод" за доставки на помощи за Газа. Американският президент Джо Байдън поиска от израелския премиер Бенямин Нетаняху конкретни стъпки за преодоляване на критичната хуманитарна ситуация в палестинската ивица. Двамата проведоха телефонен разговор снощи.

В разговора Байдън е предупредил Нетаняху, че ако не се съобрази с международните искания за защита на страдащите хора в Газа, САЩ ще преустановят безусловната помощ за Израел.

Натискът е засилен, след като в понеделник седем хуманитарни работници бяха убити при удари в ивицата. Случаят предизвикаха гнева на световни лидери на фона на продължаващата криза с доставките на помощи в анклава. Израел обяви, че е провел заседание на кабинета по сигурността, на което са одобрени незабавни действия за увеличаване на хуманитарната помощ за цивилните.

Една от мерките е отваряне на пропускателния пункт "Ерец", който беше разрушен и затворен след терористичното нападение в Израел на 7 октомври. Увеличават се и доставките на помощи през граничен пункт с Йордания. Разговорът Байдън - Нетаняху снощи е продължил половин час с напрегнат тон. Става ясно, че американските настоявания са били взети предвид. 

"Внимателно ще следим как израелците ще спазват поетите ангажименти. Като това не означава промяна в нашата на политика на подкрепа за Израел. Искаме конкретни стъпки за облекчаване на хуманитарната ситуация в Газа. Не става дума за стъпки и рязка политическа промяна, а за категорично очакване ангажиментите и мерките да се прилагат", обяви говорителят за националната сигурност на САЩ Джон Кърби.

В отделно интервю той съобщи, че САЩ проучват публикации, според които израелските военни са използвали изкуствен интелект,  за да идентифицират цели за бомбардировки в Газа. С позоваване на израелски разузнавачи списание "+972" и "Local Call" твърдят за разработена програма под името "Лавандула", която е маркирала десетки хиляди жители на Газа като заподозрени в убийства. В специално изявление израелските сили за отбрана отрекоха за идентифициране на екстремисти да е бил използван изкуствен интелект.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС