Командири, жена и член на "Хизбула" са сред загиналите при израелския удар в Дамаск

Ударът по столицата на Сирия беше петият за една седмица

03.04.2024 | 17:14 Редактор: Искра Ангелова

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че броят на жертвите на израелския въздушен удар срещу консулството на Иран в Дамаск тази седмица е нараснал на 16, предаде АФП. Нападението е унищожило консулската пристройка на посолството, а иранската Революционна гвардия съобщи, че сред седемте убити нейни служители са двама високопоставени командири.

"Броят на загиналите при израелските удари по пристройката на иранското посолство нарасна на 16 души", заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания Обсерватория, който преди това беше посочил 14 души.

Той поясни, че сред загиналите има 8 иранци, петима сирийци и един член на ливанската бойна групировка "Хизбула" - всички те са бойци. "Двама цивилни - жена и нейният син - също са били убити", добави Центърът.

Един от загиналите, наречен бригаден генерал Мохамед Реза Захеди, е служил като лидер на задграничните сили Кудс на Корпуса на гвардейците на революцията за Палестина, Сирия и Ливан.

Ударът по Дамаск беше петият за една седмица, нанесен на Сирия, чийто президент Башар Асад е подкрепян от Иран, дългогодишен заклет враг на Израел.

Бойци на "Хизбула" отдавна са разположени в Сирия в подкрепа на силите на Асад в гражданската война в страната му.

Нападението в Дамаск беше извършено след друго израелско нападение, при което в Сирия са загинали 53 души, включително 38 войници и 7 членове на Хизбула. Според наблюдателя това е най-високият брой жертви от страна на сирийската армия при израелски удари от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа на 7 октомври.