Иран се закани да отвърне на Израел за ударите в Дамаск

Раиси осъди "нечовешкия, агресивен и подъл акт на нашествие"

02.04.2024 | 12:22 Редактор: Искра Ангелова

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че ударите в Дамаск, за които е обвиняван Израел, "няма да останат без отговор", предаде Франс прес. При въздушните удари срещу консулството на Ислямска република Иран в Дамаск са загинали седем членове на иранската Революционна гвардия.

"Ден след ден ставаме свидетели на укрепването на съпротивителния фронт и на отвращението и омразата на свободните народи към нелегитимния характер" на Израел "и това подло престъпление няма да остане без отговор", добави иранският президент.

Раиси осъди "нечовешкия, агресивен и подъл акт на нашествие", определяйки го като "грубо нарушение на международните правила".

Пекин също осъди удара по консулския отдел на иранското посолство в Дамаск, при който предишния ден в сирийската столица загинаха единадесет души, като припомни неприкосновеността на дипломатическите сгради, информира БТА.

"Китай осъжда това нападение. Сигурността на дипломатическите институции не може да бъде нарушавана и суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат зачитани", заяви говорителят на китайската дипломация Ван Вънбин.