Израел се оправда: Стреляхме по "Хамас", а не по хуманитарни работници

"Ударът по превозните средства е грешка", казаха от ЦАХАЛ

05.04.2024 | 15:26 Редактор: Толя Стоянова
Израел се оправда: Стреляхме по

Израелските военни оправдаха убийството на 7 хуманитарни работници в Газа, като посочиха, че са се целили в "стрелец на "Хамас". Жертвите са загинали при три въздушни удара в продължение на 4 минути от израелски дрон, докато са бягали, за да спасят живота си.

"Завърши разследването на Механизма за установяване и оценка на фактите на Генералния щаб относно инцидента, при който 7 служители на World Central Kitchen (WCK) бяха убити по време на хуманитарна операция в Ивицата Газа", гласи официалното изявление на (ЦАХАЛ) относно смъртта на хуманитарните работници на 1 април.

"Разследването установи, че силите са идентифицирали въоръжен мъж в един от камионите с помощи, след което са идентифицирали още един въоръжен мъж. След като превозните средства напуснали склада, където била разтоварена помощта, един от командирите погрешно предположил, че въоръжените лица се намират в придружаващите ги превозни средства и че това са терористи от "Хамас", се казва още в него.

Израел посочва, че ударът по превозните средства с хуманитарна помощ е сериозна грешка и произтича от провал, дължащ се на погрешна идентификация, грешки при вземането на решения и атака в разрез със стандартните оперативните процедури. В следствие на случилото се командирът на бригадата за огнева поддръжка, офицер с чин полковник от запаса, ще бъде освободен от длъжност. Освен това командирът на бригадата и командирът на 162-ра дивизия ще бъдат официално порицани, предаде БГНЕС.

ЦАХАЛ изрази дълбоката си скръб за загубата и изпрати съболезнованията си на семействата и на организацията WCK. Израелската армия също подчерта ангажимента си да се бори срещу терористичната организация "Хамас", като "спазва ценностите на ЦАХАЛ, законите на войната и избягва нанасянето на вреда на цивилни граждани".

Снимка: БГНЕС