"Бяхме на 16-ия етаж, чакахме": Хиляда са ранените при земетресението в Тайван

Трусът срути десетки сгради

03.04.2024 | 18:12 Редактор: Искра Ангелова

Мощно земетресение в Тайван. Най-малко девет са загиналите, а броят на ранените достигна близо 1000 души. Трусът срути десетки сгради и предизвика предупреждения за цунами.

Трима души, които са се разхождали по хълмовете около най-пострадалият град Хуалиен, са били премазани от падащи заради земетресението камъни. Шофьор на камион е загинал, когато автомобилът му е ударен от свлачище.

"Все още има блокирани хора, трябва да ги открием и спасим максимално бързо. Това е нашият най-голям приоритет", заяви президентът на Тайван Лай Чинг-Те.

Драматични кадри показват как многоетажни постройки в крайбрежния град висят наклонени във въздуха. Издадени са предупреждения за трусове и за идните дни.

"Това е най-силното и най-продължителното земетресение, което съм преживявала", коментира Делфин, която е турист от Нова Зеландия.

"Ние сме на 16-ия етаж на хотел. Не е много лесно просто да избягаш навън. Трябваше да останем под касите на вратите. Имаше момент, в който си мислех: "Боже, какво ще стане сега, ако сградата се се срути", допълни тя.

Тайван се намира в силна сеизмична зона.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.