Румен Радев призова Израел да гарантира живота на мирното население

Държавният глава проведе телефонен разговор с Исаак Херцог

02.04.2024 | 19:14 Редактор: Толя Стоянова
Румен Радев призова Израел да гарантира живота на мирното население

България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, възстановяване на диалога и възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в Ивицата Газа. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Израел Исаак Херцог.

Разговорът се състоя по повод отложеното посещение на президента Херцог в България поради вътрешнополитическата ситуация в страната ни. Във фокуса на разговора бяха военните действия в Близкия Изток след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Българският президент припомни, че още в самото начало на конфликта страната ни категорично е осъдила терористичната атака на "Хамас" срещу Израел и е заклеймила взимането на заложници. Президентът Радев заяви, че Израел има право на самозащита срещу тероризма, но в същото време изрази своето дълбоко притеснение от безпрецедентния брой жертви сред цивилното население и критичното хуманитарно положение в Ивицата Газа, като призова Израел да намери начин да гарантира живота на мирното население.

Държавният глава посочи също така, че България е част от общото решение на Европейския съвет от месец март, с което европейските лидери призовават Израел да не предприема офанзива в град Рафах, която би имала катастрофални последици в хуманитарно отношение.

България споделя призива на Европейския съвет за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ. Той припомни също, че сред задържаните от "Хамас" заложници има двама души с български произход.

В рамките на разговора беше обсъдена и ситуацията с екипажа на задържания край бреговете на Йемен кораб "Galaxy Leader", сред който са и двама български граждани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)