Жертвите след израелския ракетен удар в Дамаск станаха 13

До момента Израел не е поел официално отговорност

02.04.2024 | 17:37 Редактор: Деси Николова

Израел ще бъде наказан за вчерашния удар по сграда на иранското посолство в Дамаск. Това заяви върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей, след като двама ирански генерали бяха убити при удара. 

Ракетното нападение срина сграда на иранското посолство в Дамаск. По информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права, жертвите са сирийски и ирански военни. По информация от Техеран общият брой на загиналите е 13 души, сред които са двама от ръководителите на елитните отряди Ал-Кудс на Иранската революционна гвардия - това са генералите Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хаджи Рахими.

До момента Израел не е поел официално отговорност за ракетния удар, но той следва няколко нападения, извършени от неговите въоръжени сили срещу свързани с Иран цели на сирийска територия. Днес израелският отбранителен министър Йоав Галант заяви, че страната му действа срещу враговете си в целия Близък изток.

Иран подкрепя различни групи, воюващи с Израел в региона, а Техеран и Тел Авив нямат дипломатически отношения. Основните ирански съюзници Русия и Китай осъдиха удара, а Москва свика заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи БНР.

Иранският външен министър Амир Абдолахиян написа, че дипломат от швейцарското посолство в Техеран е бил извикан, за да предаде съобщение на Съединените щати. Според Абдолахиян, на Вашингтон трябва да се потърси отговорност за удара, тъй като Америка подкрепя Израел.