Разрастване на конфликта в Близкия изток: Иран и Израел са на прага на война

Заради удар по време на тайна среща между служители на иранското разузнаване и палестински бойци

02.04.2024 | 13:02 Редактор: Тодор Петров

Иран обеща да отговори сурово след въздушния удар по сграда на негово дипломатическо представителство в сирийската столица Дамаск. Израел обяви, че са ликвидирани военни, които са ръководили тайни операции в Близкия изток и са координирали действията на враждебни групировки. 

При нападението са убити трима ирански генерали и четирима офицери. Част от тях са от елитните сили "Кудс" към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Единият е Реза Сахеди, старши командир в "Кудс". Загинал е и негов заместник, както и генерал, който е отговарял за военните операции на иранската елитна част. 

Въздушният удар е бил нанесен в момент, в който се е провеждала тайна среща между служители на иранското разузнаване и палестински бойци, сред които и лидери на подкрепяната от Техеран палестинска групировка "Ислямски джихад". Според посланика на Иран в Дамаск израелски изтребители F-35 са изстреляли шест ракети по сградата.

Израел твърди, че тя е била използвана за планиране на действия, които са я превърнали в легитимна военна цел. Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека жертвите на удара са "осем иранци, двама сирийци и един ливанец, като всички са били бойци и нито един цивилен". 

Случилото се поражда опасения от разрастване на войната в Близкия изток. Напрежението в региона беше допълнително нагнетено от израелски удар в Газа, при който загинаха седем хуманитарни работници от организацията "Уърлд сентрал кичън". Те са предоставяли храни за бедстващото палестинско население. 

Сред загиналите са граждани на Полша, Великобритания, човек с двойно американско и канадско гражданство, както и палестинци. Премиерът на Австралия, чийто гражданин също е сред жертвите, изрази възмущението си. Израел заяви, че разследва инцидента.

Вижте повече в репортажа.