"Като тактическо ядрено оръжие": Русия произвежда авиобомба, Украйна е под тревога

Такива оръжия са разрешени от военните конвенции

01.04.2024 | 15:23 Редактор: Искра Ангелова

Мощността на авиобомбата ФАБ-3000, която започна да произвежда руският военно-промишлен комплекс, е сравнима с тактическото ядрено оръжие, заяви полковникът от СБУ в оставка и военен експерт Олег Стариков в интервю за канала Politeka в YouTube.

"Сега най-лошото е, че те започнаха да произвеждат ФАБ-250, ФАБ-500 и сега ФАБ-3000. Той сам по себе си напълно унищожава всички укрепени райони", алармира Стариков, сравнявайки мощността на бомбата с тактическо ядрено оръжие.

Бившият полковник от СБУ беше разтревожен от възможността за оборудване на FAB-3000 с универсален модул за планиране и коригиране (УМПК), който се монтира на бомби с по-малък калибър. Бомбите ФАБ-500 с такъв модул имат много сериозно въздействие върху линиите на бойно съприкосновение, призна той.

ФАБ-3000 ще повлияе на морално-психологическото състояние на украинските войски, посочи експертът.

"Ако някой бъде ударен, човекът се разпада на молекули. Който е наблизо, поне на два-три километра, тъпанчетата му ще се спукат. И страх, паника. Това е най-опасното нещо. Това нещо е много сериозно", предупреди Стариков, цитиран от "Фокус".

Той обаче добави, че такива оръжия са разрешени от военните конвенции.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е проверил изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятия от военно-промишления комплекс в Нижегородска област. Там той беше информиран, наред с други неща, че от февруари 2024 г. е организирано масово производство на ФАБ-3000.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Вие си опичайте акъла и намалете излишната антируска пропаганда за да не падат подобни бомби на жълтите павета. Живеете в някакъв паралелен свят на телефони и интернет, и изобщо не може изградите адекватна причинно-следствена връзка. Българският народ не мрази никого, ние дори уважаваме турците като работливи хора, макар да са ни мачкали 500 години. България никога няма да стане Украйна-2, ако ще да бълвате по 10000 антируски статии на ден. Сигнализирай за неуместен коментар