Лодки с над 270 сирийски мигранти пристигнаха в Кипър

Властите се опасяват, че трафикът по морския маршрут ще се засили

01.04.2024 | 08:37 Редактор: Беатрис Младжова
Лодки с над 270 сирийски мигранти пристигнаха в Кипър

Пет лодки с над 270 сирийци пристигнаха от Ливан в Кипър в неделя късно следобед. Новата група е второто по големина едновременно масово влизане на мигранти в страната, при това в рамките само на един месец, март. Кипърските власти се опасяват, че със затоплянето на времето трафикът по морския маршрут ще се засили.

Лодките са били засечени от радарите да плават към югоизточния бряг на Кипър. По първоначална информация мигрантите, сред които има жени и деца, са от Сирия и са тръгнали от ливанското крайбрежие.

За незаконния им трафик кипърските власти вече арестуваха четирима души, възможно е този брой да нарасне.

Това е второто по големина едновременно масово пристигане на мигранти през последния месец. "Рекордът" бе поставен в средата на март от 6 лодки с общо 458 души.

В момента морският маршрут от Ливан е основният и най-натоварен път за незаконно влизане на мигранти в Кипър. Масовото пристигане на сирийски граждани по него предизвиква "задушаващ натиск", заяви вътрешният министър Константинос Йоану по-рано този месец.

За облекчаване на ситуацията са предвидени редица мерки в европейския план за действие за Източното Средиземноморие, както и подготвяното от Европейския съюз споразумение за миграцията с Ливан, предаде БНР.

Снимка: архив БГНЕС