Нетаняху: Одобрихме оперативните планове на ЦАХАЛ за офанзива в Рафах

"Израел е гъвкав в преговорите, представителите на "Хамас" втвърдяват условията", заяви той

31.03.2024 | 21:17 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху: Одобрихме оперативните планове на ЦАХАЛ за офанзива в Рафах

Израелският министър-председател Бенмиян Нетаняху заяви, че правителството е одобрило оперативните планове на ЦАХАЛ за офанзива в град Рафах в Ивицата Газа. Израелските военни се подготвят да евакуират населението. Премиерът заяви, че международният натиск няма да повлияе на операцията.

По думите му офанзивата в Рафах е необходима за ликвидирането на палестинските бойци на "Хамас". Тяхното елиминиране на свой ред ще доведе Израел до победа.

"Като министър-председател на Израел правя всичко и ще направя всичко, за да върна нашите близки у дома", обяви Нетаняху на пресконференция, цитиран от "The Times of Israel".

Премиерът отбеляза, че Израел е гъвкав в преговорите, докато представителите на "Хамас" втвърдяват условията си. Той посочи като пример исканията на бойците да бъдат върнати всички жители на Газа в северния анклав, включително "терористите на "Хамас".

"Ако изпълняваме ново искане на всеки два дни, това ще доведе ли до сделка?", зачуди се той. Според него подобна ситуация само затруднява връщането на заложниците, пише БГНЕС.

Нетаняху обяви подготовката за мащабна военна операция в Рафах на 9 февруари. Преди да започне офанзивата, премиерът обеща да даде на населението време за евакуация, планът за която се разработва от израелските военни.

Снимка: БГНЕС