САЩ, Япония и Филипините започват съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море

Не е ясно кога точно ще стартират

30.03.2024 | 22:40 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ, Япония и Филипините започват съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море

САЩ, Япония и Филипините ще започнат съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море по-късно тази година, според американски служител и чужд дипломат, запознати с плана. Това е основен ход за противопоставяне на Китай в региона, но вероятно ще предизвика силен отговор от страна на Пекин, съобщи Ройтерс.

Военноморските маневри на трите страни са част от пакет от инициативи, които президентът на САЩ Джо Байдън, японският премиер Фумио Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши ще разкрият на първата си тристранна среща на върха следващия месец, според източниците на медията.

Очаква се също така Белият дом да обяви, че "сериозно ще обмисли" възможността Япония да стане технологичен партньор в рамките на партньорството за сигурност AUKUS между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, според служител на Министерството на отбраната на страната.

Южнокитайско море става все по-напрегнато през последните години, тъй като Китай използва военната си мощ, за да предяви претенции към водите, международно признати като принадлежащи на Филипините. Пекин установява бази на острови в района и тормози филипинските части на бреговата охрана.

Не е ясно колко скоро ще започнат тристранните патрули. Военни от трите страни обаче вече полагат основите - те започнаха да провеждат съвместни морски учения в региона през юни миналата година.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС