Байдън ще приеме Ердоган в Белия дом на 9 май

Това е първото му посещение от 2019 г.

30.03.2024 | 12:58 Редактор: Беатрис Младжова
Байдън ще приеме Ердоган в Белия дом на 9 май

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще посрещне турския президент Реджеп Ердоган в Белия дом на 9 май, предаде агенция "Ройтерс". Посещението във Вашингтон ще бъде първото за Ердоган от 2019 г., когато той се срещна с тогавашния президент Доналд Тръмп, с когото има добри лични отношения.

Откакто бе избран през 2020 г., Джо Байдън се е срещал с Ердоган няколко пъти в кулоарите на международни срещи на високо равнище. Двамата са разговаряли и по телефона, припомня "Ройтерс".

Връзките между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО, бяха обтегнати поради различия по редица въпроси, но започнаха да се затоплят, след като Анкара ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО през януари, след 20-месечно забавяне, което предизвика разочарование във Вашингтон.

Въпреки това, напрежението продължава, включително по отношение на Северна Сирия, където силите на САЩ си сътрудничат с кюрдски бойци, смятани от Анкара за терористи. Вашингтон пък настоява Анкара да направи повече за спиране на транзита на стоки за Русия, които според САЩ са използвани от Москва за войната в Украйна.

Анализатори очакват във фокуса на разговорите между Байдън и Ердоган да бъдат войната между Израел и "Хамас" и сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост, включително наскоро одобрената покупка от Турция на американски изтребители F-16, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Рок
преди 1 месец
А бай издЪн дали знае за тази среща ?? Сигнализирай за неуместен коментар