Изборите в Турция са ключови, Ердоган може да продължи да управлява

"Ситуацията не е сравнима с Русия, а по-скоро с Венецуела", казва политолог

25.03.2024 | 10:48 Редактор: Вяра Димова
Изборите в Турция са ключови, Ердоган може да продължи да управлява

Когато на 31 март около 63 милиона души с право на глас изберат кметовете в 81 турски града и общини, ще става дума за исторически местни избори за един конкретен човек: президентът Реджеп Ердоган обяви, че това ще са неговите "последни избори", преди да предаде отговорността за управлението на следващото поколение. 

Според Конституцията на страната Ердоган трябва да се оттегли след четири години, тъй като няма право да се кандидатира отново за президент. Или поне не би трябвало да може. 

Но довереникът му в парламента Бекир Боздаг вече е внесъл предложение за поправка в Конституцията, която би позволила на президента още един мандат. А ултранационалистическият съюзник на Ердоган - Девлет Бахчели, публично излезе с призива: "Не трябва да оставяш турската нация сама!".

Политическата кариера на Ердоган набра скорост през 1994 година с избирането му за кмет на Истанбул. На последните местни избори обаче неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя поражение в метрополията на Босфора. По този повод преди няколко седмици Ердоган заяви следното: "За съжаление в Истанбул пет години бяха пропилени".

Сега ПСР трябва да измие този срам от 2019 г., когато опозиционните партии постигнаха историческа победа и след 25 години успяха да си върнат единайсет града, изтръгвайки ги от ръцете на ислямистите - включително Истанбул и столицата Анкара.

Поражението на президентската партия на предишните избори се дължеше на много фактори, но основният принос е на един-единствен човек: Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия (РНП), който беше избран за кмет на Истанбул. Неговото представяне на 31 март сега може да има ключово значение за бъдещето на Турция.

Повторна негова победа ще увеличи значително шансовете му да се кандидатира за президентските избори след четири години, прогнозира Берк Есен от Университета "Сабанчи": "Според мен Имамоглу е най-добрият възможен опозиционен кандидат, който може да победи властовия апарат на Ердоган".

Есен е убеден, че сегашният кмет на Истанбул притежава необходимите качества да мобилизира мнозинство.

"Той може да спечели гласовете на много различни групи от населението и има потенциала да достигне до консервативни, леви, кюрдски избиратели и дори до симпатизанти на Ердоган", казва политологът, пише DW.

Тези местни избори ще покажат "в каква посока може да се развие през следващите години авторитарната система в Турция", посочва Есен.

"На тези избори Ердоган иска да отслаби или напълно да се отърве от потенциалните си съперници за 2028. Ако успее, турската опозиция ще бъде още по-малко конкурентна, отколкото е днес. Може би ситуацията не е сравнима с Русия, а по-скоро с Венецуела, където редовно се провеждат избори, но опозицията няма никакъв шанс да спечели. Ето защо тези избори са толкова важни за опозицията", казва преподавателят в университета "Сабанчи".

Снимка: БГНЕС