Климатичните промени ще повишат цените на храните и общата инфлация

Кризата с разходите за живот през 2021-2022 г. е тласнала към бедност допълнителни 71 млн. души

29.03.2024 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Климатичните промени ще повишат цените на храните и общата инфлация

Повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления ще окажат глобално въздействие върху селското стопанство.

Според ново проучване на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK) повишените средни температури могат да доведат до повишаване на годишната инфлация при храните с до 3,2% годишно и на общата инфлация с до 1,18% годишно до 2035 г.

"Разглеждайки над 27 000 наблюдения на исторически данни, установихме, че повишаването на температурите може да доведе до повишаване на цените на хранителните продукти, особено в горещите региони и сезони", казва д-р Макс Коц, един от авторите на изследването.

"При бъдещите климатични условия тези въздействия могат да станат големи - приблизително 1-3 процентни пункта годишно върху инфлацията на храните до 2035 г., което застрашава целите за ценова стабилност на централните банки като ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията под 2%", добави той.

Същевременно общата инфлация може да се повиши средно с 0,32-1,18% пункта всяка година в световен мащаб, сочи проучването.

Покачващите се или нестабилни цени застрашават икономическото и човешкото благосъстояние, както и политическата стабилност, се отбелязва в доклада, като се цитира, че по данни на ООН кризата с разходите за живот през 2021-2022 г. е тласнала към бедност допълнителни 71 млн. души по света.

Очаква се глобалното затопляне да повлияе на инфлацията на хранителните продукти и на общата инфлация както в страните с високи, така и с ниски доходи. Инфлацията се повишава при покачване на температурите, като това се случва най-силно през лятото и в горещите региони на по-ниски географски ширини, където ще се запази през цялата година. Поради тази причина, според проучването, световният юг, особено Африка и Южна Америка, ще бъдат засегнати в по-голяма степен.

В проучването е разгледано отблизо изключително горещото европейско лято на 2022 г., когато горещините и сушата са оказали широкообхватно въздействие върху селското стопанство и икономиката, пише БГНЕС.

"Оценяваме, че екстремно горещото лято на 2022 г. е увеличило инфлацията при храните в Европа с около 0,6%. Бъдещото затопляне, прогнозирано за 2035 г., би засилило въздействието на подобни екстремни явления с до 50%", добави Коц.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: БГНЕС