Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Как географското положение и климатът влияят на замърсеността на въздуха?

Някои замърсители могат да се отмият от дъжда и той да ги свали на земята, каза метеорологът Антон Петров

19.02.2024 | 14:20 Редактор: Деси Николова

Традиционно зимата е период, в който говорим много активно за замърсяването на въздуха. Оказва се, че климатът и географското разположение на един регион са пряко свързани със замърсеността на въздуха.

"В София например, тъй като се намира в котловина, се получават доста периоди на така наречения застой - много слаби ветрове, или почти никакъв вятър и в зимния сезон се наблюдават доста чести епизоди с температурна инверсия, която предразполага към натрупването на замърсители в отделни райони на града", разясни метеорологът Антон Петров от Националния институт по метеорология и хидрология в предаването "Директно".

Разбира се, това не е единствената причина за мръсния въздух в столицата. Множеството източници на замърсяване, било то отделянето на замърсители от битово отопление, огромният брой предприятия или автотранспортът, който е сред най-големите причини за замърсяване на въздуха в София.

Метеорологът поясни, че валежите също биха могли да повлияят на замърсеността на въздуха.

"Някои замърсители могат да се отмият от дъжда и той да ги свали на земята. Ако в дълъг период времето е било сухо, тогава всичкият отложен по земята прах се вдига отново от минаващите по пътищата автомобили и този прах отново попада във въздуха", каза Петров пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.