Как американските тайни служби предупредиха Русия за атентата в Москва

Анализатори смятат, че руснаците не са приели сериозно заплахата

26.03.2024 | 15:04 Редактор: Деси Николова
Как американските тайни служби предупредиха Русия за атентата в Москва

Тайните служби, както предполага и името им, работят тайно. Събират информация, която подпомага националната сигурност, или която има за цел да помогне на дадено правителство при вземането на важни политически решения.  Покрай нападението край Москва от миналата седмица се случи нещо доста необичайно - информация беше споделена с държава, която определено не е съюзническа.

На 7 март американското посолство в Москва предупреди сънародниците си, че "екстремисти имат планове да атакуват големи струпвания на хора в Москва, включително концерти". Ислямистите извършиха нападението си 15 дни по-късно.

Няколко часа след първите повиквания към спешните телефони в Москва, говорителката на Съвета за национална сигурност в САЩ Адриен Уотсън припомни предупреждението от 7 март. 

"Американското правителство предаде тази информация на руските власти, каквато е практиката ни отдавна", каза тя. Допълнителни данни за източниците на информацията не са публично достояние.

Според изследователя на тероризма в Кралския колеж в Лондон Петер Нойман руските власти не са приели предупреждението достатъчно сериозно. 

"Това е очевидно от факта, че Путин се изправи преди няколко дни и публично отхвърли предупреждението като пропаганда. Нарече го психологическа война", обяснява Нойман в интервю за германското обществено радио "Дойчландфунк”.

Въпреки че САЩ не участват пряко във войната в Украйна, Вашингтон приема Русия за заплаха за националната сигурност. Освен това руският президент редовно директно заплашва Вашингтон, пише DW.

"Американците навярно са направили предупреждението публично, защото вече не работят пряко с руските тайни служби", предполага експертът по сигурността Михаел Гьоченберг пред АРД.

"В общи линии, държавите винаги се предупреждават, когато научат за планиран терористичен акт. Случвало се е и преди в сътрудничество с руските служби. Но сега това сътрудничество вероятно е замразено заради войната в Украйна", казва експертът.

Снимка: БГНЕС