Русия с нова наредба - компании намаляват добива си на петрол

Цели се да се изпълнят ангажиментите към ОПЕК+ 

25.03.2024 | 20:11 Редактор: Беатрис Младжова
Русия с нова наредба - компании намаляват добива си на петрол

Руското правителство е наредило на петролни компании в страната да намалят добивите, за да се вместят в ангажиментите към ОПЕК+, съобщава Ройтерс, базирайки се на свои източници. Целта е дневният добив да бъде около 9 млн. барела на ден през второто тримесечие (април-юни).

По-рано през март вицепремиерът Александър Новак съобщи, че Русия ще намали добива и износа с 470 хил. барела на ден. Тогава той не даде повече подробности за плановете, но уточни, че дневните добиви са в обем на 9,5 млн. барела на ден.

В средата на март обаче 10-12% от капацитета за преработка на петрол в Русия беше изваден от строя след атаки с дронове. Пазарите реагираха предпазливо, защото от една страна това вероятно означава повече петрол, който не може да бъде преработен в Русия, да излезе на международните пазари.

В същото време Индия отказа да купува руски петрол, превозван от държавната компания "Совкомфлот", която е в списъка със санкциите на САЩ. 

Русия не публикува данни за добивите на петрол, определяйки тази информация като чувствителна. Според официалните заявления досега добивите ще намалеят с около 3,6% през април, 4,1% през май и с почти 5% през юни.

През миналата седмица Financial Times съобщи, че западни партньори  са критикували Украйна за удари по рафинерии на територията на Русия, цитирайки именно поскъпването на петрола на международните пазари.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС